Maco

Maco Customs Service: brokerage, software & consultancy

TIR- en ATA-Carnets

Printvriendelijke versie

U heeft vast wel eens achter een vrachtauto gereden waarop een bordje 'TIR' bevestigd was. Die auto had waarschijnlijk een buitenlands kenteken uit een ver land. TIR staat voor Transport International Routiers. De goederen in die vrachtauto zijn douanegoederen en zijn gedekt door en worden begeleid door een TIR Carnet. Een TIR Carnet is een ouderwetse set douanedocumenten met diverse doorslagvellen. Net als bij een Transitaangifte worden op het TIR-Carnet de goederen vermeld en van waar naar waar ze vervoerd worden. Bij het binnengaan en verlaten van een douanegebied wordt telkens een vel uit het carnet gehaald. De douane in dat land of gebied houdt aan de hand van het binnenkomende exemplaar bij of dit document ook gezuiverd wordt door het uitgaande document. Klik hier om direct naar informatie over ATA Carnet te gaan.

In de praktijk ziet dat er zo uit:

Stel dat er douanegoederen moeten worden vervoerd van Rotterdam naar Moskou. Hiervoor kan geen Transit aangifte worden gemaakt, want het Transit systeem is niet van toepassing in Wit-Rusland en Rusland. Er kan nu bij de douane in Rotterdam door de chauffeur een TIR-Carnet worden geopend. Hierin bevinden zich drie sets exemplaren telkens voor vertrek en aankomst in een douanegebied.  Bij vertrek in Rotterdam wordt het eerste exemplaar door de douane achtergehouden.  De overige exemplaren in het carnet begeleiden de goederen. Aan de Pools-Wit-Russische grens wordt het douanegebied van de Europese Unie verlaten en neemt de Poolse douane aldaar het aankomstexemplaar in. Dit exemplaar wordt per post teruggestuurd naar het kantoor van vertrek, zijnde Rotterdam. In Rotterdam wordt hiermee het vertrekexemplaar gezuiverd, waardoor vast staat dat de goederen op reglementaire wijze het gebied van de Europese Unie hebben verlaten.

Aan de Wit-Russische grens vindt een vergelijkbare procedure plaats. De Wit-Russische douane neemt een vertrekexemplaar in en wacht tot het aankomstexemplaar door de douane van de Wit-Russisch - Russische grens toegestuurd wordt. In Rusland vindt eveneens dezelfde procedure plaats. In Moskou wordt het TIR-Carnet zoals beoogd, beëindigd met een Russische invoeraangifte.

De titularis van een TIR-Carnet is de chauffeur c.q. de transportonderneming van de chauffeur. Een douane-expediteur speelt hierbij geen rol, behalve wellicht dat hij het TIR-Carnet typt. (Dit moet nog met een ouderwetse typemachine met doorslagvellen.)  De aansprakelijke partij is de IRU, de International Road Transport Union.  Inmiddels worden er vorderingen gemaakt om ook TIR-Carnets op een zelfde wijze te automatiseren als NCTS. Maar vanwege het grote aantal deelnemende landen in Europa en Azië is dit geen eenvoudige opgave. In de EU is de handelwijze in het algemeen zo, dat het transport van Rotterdam naar de Poolse grens gedekt zou worden door een Transitaangifte en dat vervolgens een TIR-Carnet wordt geopend in Wit-Rusland.

Klik hier voor een voorbeeld van de voorwaarden van een Vergunning Toegelaten Geadresseerde TIR-Goederen.

ATA-Carnet

Voor tentoonstellings- en demonstratiegoederen die naar verschillende plaatsen buiten de EU gaan, kan bij de Kamer van Koophandel een ATA Carnet worden aangevraagd. In grote lijnen werkt een ATA-Carnet op dezelfde wijze als een TIR-Carnet. Een carnet is niet meer nodig binnen de EU.  Een carnet kan worden afgegeven voor bijvoorbeeld beroepsmateriaal,  tentoonstellingsmateriaal , handelsmonsters. Klik hier voor meer informatie van de Kamer van Koophandel over ATA carnets.

Douanewaarde

De douanewaarde wordt aan de hand van strikte regels berekend.

» Lees verder

Opslag van douanegoederen algemeen

Er zijn slechts een aantal situaties waarin opslag in een entrepot relevant is.

» Lees verder

Leveringscondities

Leveringscondities zijn van groot belang in de relatie tussen u en uw douanedienstverlener.

» Lees verder

Juridische zaken

Juridische zaken spelen een grote rol in de douanerie.

» Lees verder

Brexit & Douane - de gevolgen

Wat zijn de gevolgen, op het gebied van douane, van een mogelijke Brexit  voor u?

» Lees verder