Maco

Maco Customs Service: brokerage, software & consultancy

Sponsoring Afrika

Printvriendelijke versie

Maco Customs Service sponsort met € 0,05 per aangifte de 'Stichting kinderhulp Burkina Faso'.

Burkina Faso

Burkina Faso is een van de armste landen in Afrika.  Burkina Faso heette vroeger Opper Volta en ligt in de Sahel.  Gelukkig is er geen oorlog.  De 'Stichting Kinderhulp Burkina Faso' is een initiatief van Monique Wolters.  Monique helpt de mensen in het dorpje Namsegui en het nabijgelegen stadje Kaja met heel praktische zaken. Er zijn schooltjes gebouwd, een kinderkliniek, opvangtehuizen voor straatkinderen en dergelijke.  Maar Monique helpt ook met eenvoudige latrines, composthopen, ovens en andere primaire zaken die het leven aldaar verbeteren.

Monique is soms in Nederland om samen met sympathisanten geld in te zamelen voor de Stichting, maar meestal is ze in Burkina Faso om de projecten realiseren.

Projecten Kaya

Zes jaar geleden is het Centrum voor Straatkinderen opgestart. Het Ministerie van Sociale Zaken selecteert kinderen die in aanmerking komen hier te komen wonen. De kinderen die voorheen op straat leefden krijgen nu de kans te werken aan hun toekomst, in eigen ateliers van het Centrum leren zij een vak: kapper, kledingmaker, houtbewerker, het runnen van een wasserij of kippenfarm. Sinds vorig jaar kan hieraan het vakgebied hospitality worden toegevoegd, namelijk een opleiding in het eigen restaurant of auberge.

Een kleinschalige Auberge, een herberg, met 10 kamers is in november 2012 in gebruik genomen. De praktijkopleiding maakt het mogelijk dat kinderen later hun brood kunnen verdienen in de hotellerie. Gasten die reeds gebruik hebben gemaakt van de royaal opgezette kamers zijn hier erg enthousiast over. De Auberge ligt vrijwel naast restaurant Pierini en is voor de passant een fantastische plek om de nacht door te brengen.

Het restaurant ‘Pierini’ is in november 2011 geopend. Hier kan de opleiding gevolgd worden betreffende bediening of kok. Vier van de opgeleide kinderen zijn al doorgestroomd naar werkplekken in 4-sterren hotels. Het restaurant geniet veel tevreden bezoekers.

Projecten Namsigui

Door het juist faciliteren van het kleuteronderwijs krijgen kinderen een enorme voorsprong in ontwikkeling ten opzichte van hun leeftijdsgenootjes, een kleuterschool is namelijk geen vanzelfsprekend iets in Burkina Faso. De kleuters krijgen dagelijks een verse maaltijd die wordt bereid door enkele moeders.

Door de opbrengsten van de actie One4You (Fout Goud) is men inmiddels begonnen met de bouw van een middelbare school, op een stuk grond van 6 ha dat door de bevolking van het dorpje Namsigui beschikbaar is gesteld. Het streven is dat er in schooljaar 2014 kinderen in de schoolbanken zitten in plaats van onder de grond in de illegale goudmijnen. De exploitatie van de school zal door het Katholieke Onderwijs uit het district Kaya worden uitgevoerd.

Goed besteed

Maco sponsort Burkina Faso omdat we de kinderen in Burkina Faso een toekomst willen geven en omdat we er zeker van zijn dat het geld in zijn geheel goed terecht komt. Wilt u meer weten over de 'Stichting Kinderhulp Burkina Faso' kijk dan op hun website http://www.kinderhulpbf.nl.

Bezoek

Enkele jaren geleden heeft Hans Maessen met een groep sponsoren van Monique Wolters een bezoek gebracht aan Burkina Faso. Er werd onder andere een bezoek gebracht aan het dorpje Namsegui, waar Monique veel projecten doet.  Op de foto zijn een aantal inwoners van Namsegui te zien die net een T-shirt van MACO hebben gekregen.

Tijdens het bezoek vond ook de officiële opening plaats van een tehuis voor zwerfkinderen in het stadje Kaya.  Het tehuis kan 36 kinderen een veilige plek bieden waar ze ook een opleiding krijgen. Het tehuis is gebouwd met geld van sponsoren uit Nederland.

Van het geld dat Maco sponsort werd inmiddels in een naburig dorp een schooltje gebouwd om een alfabetiseringscampagne mogelijk te maken.

Partners

Door samen te werken met partners wordt de dienstverlening van Maco breed en sterk.

» Lees verder

Vacatures

Bij Maco werken specialisten op MBO-, HBO- en WO-niveau.

» Lees verder

Brexit - consequences and alternatives for customs

In this blog, managing director Hans Maessen discusses the consequences and alternatives of a Bre...

» Lees verder