Maco

Maco Customs Service: brokerage, software & consultancy

NCTS / Transit

Printvriendelijke versie

Met het New Computerised Transit System, afgekort NCTS en ook wel Transit genaamd, kunnen goederen onder douanetoezicht door de EU en enkele andere landen vervoerd worden. NCTS is een Europees computersysteem. Het kan gebruikt worden in alle EU lidstaten en landen zoals Zwitserland en Noorwegen.

Als goederen de Europese Unie worden binnengebracht, bijvoorbeeld via een (lucht-)haven, hoeven ze niet direct ten invoer aangegeven te worden. Het kan zijn dat de koper van de goederen in een andere lidstaat woont en de goederen in zijn eigen land ten invoer aan wil geven. Mogelijk moeten de goederen in een douane-entrepot worden opgeslagen omdat de definitieve bestemming nog niet bekend is. Dat vervoer is mogelijk, maar de douane wil dan wel zeker zijn dat de goederen ook ter bestemder plaatse aankomen en dat ze erop kan rekenen dat ze altijd de belastingen kan innen, ook als de goederen verloren gaan of gestolen worden. Daarom is er een borgstelling nodig om van Transit gebruik te mogen maken.

Het douane aangiftesysteem Transit is snel, flexibel en betrouwbaar. De responstijd bedraagt meestal slechts één of enkele minuten. Transit is er pas sinds 2004. Transit heeft het oude systeem met papieren T-documenten vervangen. Met Transit is de fraude die met de oude papieren procedures werd gemaakt grotendeels teruggedrongen.

Ofschoon het systeem heel goed werkt kan er toch van alles fout gaan. Gelukkig kan dit meestal wel gecorrigeerd worden. Inmiddels zijn er ook alweer ontwikkelingen die Transit overbodig maken. Anderzijds zijn er ook nog enkele vergelijkbare papieren systemen die in speciale gevallen gebruikt worden. In dit hoofdstuk komen al deze thema's aan de orde.

Verdere informatie is te vinden onder:
* Hoe werkt NCTS?
* Borgstelling NCTS
* Niet-zuivering NCTS

Passieve veredeling

Passieve veredeling is een douaneregeling die toestaat goederen buiten de EU te laten bewerken.

» Lees verder

Export Controle Systeem (ECS)

In het Export Controle Systeem dienen drie samenhangende meldingen te worden gedaan.

» Lees verder

Juridische zaken

Juridische zaken spelen een grote rol in de douanerie.

» Lees verder

Leveringscondities

Leveringscondities zijn van groot belang in de relatie tussen u en uw douanedienstverlener.

» Lees verder

Maco maakt mogelijk: inklaring zonnepanelen

Maco Customs Service heeft een uniek concept ontwikkeld waarmee de inklaring van zonnepanelen zon...

» Lees verder