Maco

Maco Customs Service: brokerage, software & consultancy

ATR / T2L

Printvriendelijke versie

ATR document

Bij specifieke zendingen zijn soms nog bijzondere douanedocumenten nodig. Zo moet de herkomst van goederen uit Turkije in de EU aangetoond worden met een ATR certificaat. Een ATR certificaat is een douanedocument dat gebruikt wordt bij handel tussen landen uit de EU en Turkije. De EU heeft met Turkije een douaneakkoord gesloten.  Feitelijk zijn de EU en Turkije een douane-unie.  De meeste goederen kunnen hierdoor zonder invoerrechten in beide gebieden worden ingevoerd. De goederen moeten dan wel van herkomst uit de EU of Turkije komen. Dit ligt vast in een ATR certifcaat.

T2L document

Een T2L of T2LF is een herkomstdocument. Het toont aan dat de goederen die er in zijn vermeld, uit het vrije verkeer van de Europese Gemeenschap komen. Deze documenten zijn bijvoorbeeld van belang wanneer goederen over zee van één deel van het douanegebied (in tegenstelling tot het fiscale gebied) van de EU naar een ander gebied worden vervoerd.

Als een schip uit internationale wateren een haven in de Europese Gemeenschap binnenloopt neemt de douane aan dat alle goederen die zich op het schip bevinden, van buiten de Europese Unie komen en dus niet-communautaire goederen zijn. Met een T2L of met een T2LF kan worden aangetoond dat de goederen uit het vrije verkeer van de Europese Unie komen.

Voor beide documenten geldt dat u een vergunning nodig heeft om deze te mogen opstellen. Maco Customs Service kan u met de aanvraag helpen. Voor informatie kunt u terecht op onze pagina over douanevergunningen.

Oorsprong invoer

Uit welk land van oorsprong de goederen zijn is van belang voor de vraag of er invoerrechten moet...

» Lees verder

NCTS / Transit

Met NCTS/transit kunnen douanegoederen vervoerd worden in de EU en enkele andere landen.

» Lees verder

Leveringscondities

Leveringscondities zijn van groot belang in de relatie tussen u en uw douanedienstverlener.

» Lees verder

Juridische zaken

Juridische zaken spelen een grote rol in de douanerie.

» Lees verder

Brexit - consequences and alternatives for customs

In this blog, managing director Hans Maessen discusses the consequences and alternatives of a Bre...

» Lees verder